Lody truskawkowe, szarlotka, kapuśniak, czy ogórkowa – każdy znajdzie coś smakowitego dla siebie. Na co dzień nie myślimy, że większość owoców i warzyw zawdzięczamy pracy pszczół, a dokładniej - zapylających, np. trzmieli, pszczół samotnic. Ich rola w utrzymywaniu równowagi ekosystemu jest nieoceniona. Są one odpowiedzialne za zapylanie ok. 70% gatunków roślin uprawnych na świecie.
20 maja owady zapylające obchodzą swoje święto. Z tej okazji w klasach I-III odbyły się zajęcia edukacyjne, podczas których uczniowie dowiedzieli się, że my – ludzie, korzystamy z pracy owadów, a one potrzebują naszego wsparcia. Dzieci poznawały zasady przyjaciół pszczół, także w praktyce, gdyż każda klasa wysiała rośliny miododajne. W ten sposób wspólnie przygotowaliśmy miejsce przyjazne zapylaczom.
Nasiona tych roślin otrzymaliśmy od zaprzyjaźnionych organizacji, instytucji i firm:
- Rejonowe Koło Pszczelarzy w Pelplinie,
- Państwowy Instytut Badawczy InHort w Skierniewicach,
- Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Gdańsku,
- Fundacja Z Kujawskim Pomagamy Pszczołom,
- Bayer,
- Syngenta,
- Fundacja Kwietna z Krakowa,
- ProCam.
Dostaliśmy także liczne materiały edukacyjne i informacyjne, które trafiły do naszych najmłodszych.
Na koniec dnia odbył się jeszcze konkurs na makietę majowej łąki – rozkwieconej i rozbzykanej.
Po dzisiejszym intensywnym dniu nasi uczniowie wiedzą, że owady zapylające należy wspierać, poprzez sadzenie kwiatów, krzewów, drzew, oraz budowanie specjalnych domków. Dlaczego? Gdyż dzięki ich pracy, będziemy mieli wystarczające ilości pożywienia.
M. Pauch